Ugljan je prvi otok u zadarskom arhipelagu, a ujedno je i najveći.
Zovu ga i zeleni otok jer je prekriven gustom šumom, borovima, maslinama, smokvama, vinogradima i drugim mediteranskim raslinjem. Ugljan ima vrlo razvedenu obalu od oko 20 km. Tu ćete naći mnogo lijepih plaža, kao i skrivene uvale. More je čisto, a priroda netaknuta.

Otok Ugljan

Otok je savršen za ljubitelje prirode koji mogu istražiti otok vozeći se biciklom ili pješačiti stazama. Također možete iznajmiti čamac ili kajak ili otići na ronjenje i istražiti netaknuti podmorski svijet Ugljana.

Tijekom ljeta, na otoku možete uživati u tradicionalnim javnim svečanostima, koncertima u crkvama i živoj glazbi na terasama hotela ili restorana ili na sceni na otvorenom. U svim mjestima na otoku možete pronaći nekoliko restorana. U tim restoranima možete jesti jela koja su tipična za Hrvatsku i Dalmaciju, kao i internacionalna jela. Gastronomija otoka je tipično mediteranska.

Otok Ugljan je idealno odredište za one koji traže duhovni mir i žele pomladiti svoje tijelo i dušu, kao i osjetiti istinsko mediteransko iskustvo.

Lokacija

Kako god putujete, morate stići do Zadra, odakle se trajektom do Ugljana. Trajekti su vrlo česti i putovanje traje 25 minuta.
Autoputom od glavnog grada Hrvatske, Zagreba do Zadra stižete za 2,5 sata, a onda morate ići na domaću trajektnu luku Gaženica, koja je upravo ispred vas kada izađete na iyzlazu Zadar II s autoceste.

Također možete doći avionom, jer je zračna luka u Zadru u blizini trajekta, 10 km od Holiday Park Zelena Punta, tako da možete uzeti taksi do trajekta i organizirati svoj odmor bez automobila na otoku. Otok Pag udaljen je 48 km od Ugljana, a Zadar je udaljen samo 9 km

Nacionalni parkovi Kornati, Krka i Paklenica te Park prirode Telašćica i Vransko jezero nalaze se u neposrednoj blizini Ugljana, a imperativ je posjetiti ih na odmoru u Hrvatskoj. U Sjevernoj Dalmaciji teče rijeka Zrmanje gdje možete ići na rafting ako želite aktivni tip putovanja.

Kukljica

Kukljica je slikovito turističko i ribarsko mjesto smješteno na jugoistočnom kraju otoka Ugljana s pogledom na otok Pašman. Stara jezgra je odvojena od turističkog poluotoka Zelene Punte velikom uvalom. U njoj je luka uvijek puna ribarskih brodova i jedrilica. Vrijedan spomenik kulture je crkva iz 15. stoljeća u uvali Kostanj.
Posebno zanimljiva manifestacija “Gospa od snijega” održava se jednom godišnje u Kukljici – procesija brodova i čamaca označava događaj od prije petsto godina, kada je, prema legendi, snijeg padao sredinom ljeta. Obilježava se od 1514.

Kukljica se često naziva “vratima Nacionalnog parka Kornati i parka prirode Telaščica”.
Raznolikost turističke ponude i slikovita ljepota dominiraju gustom borovom šumom, pješčanim i stjenovitim plažama na obalama kristalno čistog mora.

Pogodnosti odredišta

  • izravno na obali
  • u borovoj šumi
  • mirna lokacija
  • gradsko šetalište